Er heerst nog veel onduidelijkheid over aardwarmte, aardwarmtesystemen en warmtepompen. Daarom hebben wij hieronder de meest gestelde vragen op een rij gezet. Heeft u geen antwoord op uw vraag gekregen? Neem dan contact met ons op.
Wat zijn de voordelen van aardwarmtesystemen?
Een aardwarmtesysteem is een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de in de aarde aanwezige energie. Afhankelijk van de diepte heet het aardwarmte of bodemwarmte.
Het gebruik van een aardwarmtesysteem is een voordelige manier om een constante temperatuur in uw bedrijf of woning te realiseren. Zo hoeft u de verwarming ‘s nachts bijvoorbeeld niet meer naar beneden te zetten. In de zomer kunt u uw bedrijf of woning koelen.
Aangezien u geen gasaansluiting meer nodig bent, zijn de kosten voor het aardwarmtesysteem gemiddeld binnen 8 jaar terugverdiend. U betaalt immers geen ‘vastrecht’ kosten meer.
Daarnaast zorgt een aardwarmtesysteem nauwelijks voor vervuiling, uitstoot van CO2 en klimaatverandering. Hierdoor draagt u met het gebruik van een aardwarmtesysteem uw steentje bij aan een gezonder milieu.
Hoe werken aardwarmtesystemen?
Door een warmtepomp wordt er een water-glycolmengsel door in de grond gestopte collectoren gecirculeerd. Dit koudere water-glycolmengsel wordt door de aanwezige aardwarmte in de bodem verwarmd tot circa 10 graden Celsius. Vervolgens gaat dit mengsel terug naar de warmtepomp. De warmtepompinstallatie onttrekt de warmte uit het water en geeft deze warmte af aan het verwarmingssysteem in het gebouw. Op deze manier wordt het gebouw verwarmd en wordt warm tapwater bereid.
Bekijk onze animatie over de werking van een aardwarmtesysteem hier.
Wat is een VBWW of gesloten bronsysteem?
VBWW staat voor verticale bodemwarmtewisselaar. Na het boren tot de gewenste diepte, worden bodemwarmtewisselaars in de grond geplaatst. Het water dat door deze wisselaars wordt gepompt, wordt in de bodem verwarmd tot circa 10 graden Celsius. De warmtepompinstallatie onttrekt de warmte uit het water en geeft deze warmte af aan het verwarmingssysteem in het gebouw. Op deze manier wordt het gebouw verwarmd en wordt warm tapwater bereid. In de zomer pompt het systeem de warme temperatuur naar beneden, waardoor het gebouw gekoeld wordt.
De bodemwarmtewisselaars vormen samen met de warmtepomp een gesloten bronsysteem.
Wat is aardwarmte?
De aarde is een duurzame en onuitputtelijke energiebron. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het daar is. Op twee tot drie kilometer diepte bevindt zich water met een temperatuur van wel 70 tot 100 graden Celsius. Afhankelijk van de diepte wordt de energie die in dit warme water zit aardwarmte of bodemwarmte genoemd. Aardwarmte of bodemwarmte is overal beschikbaar en levert een hoog rendement. Deze warmte kan gebruikt worden voor het verwarmen, koelen en bereiden van warm tapwater.
Wat zijn de kosten van een aardwarmtesysteem?
De kosten van een aardwarmtesysteem zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan:
- De grootte van het gebouw/de woning
- De bodemopbouw
- Het primaire gebruiksdoel van het aardwarmtesysteem
- Het aantal te verwachten draaiuren van het aardwarmtesysteem
Wilt u een gespecificeerde opgave van de kosten? Vraag dan nu een afspraak aan. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht, aan het water of aan de aarde en geeft deze door aan het verwarmingssysteem. Deze gratis, natuurlijke energie wordt eerst naar de warmtewisselaar van de warmtepomp gevoerd. Hier bevindt zich het vloeibare koudemiddel dat de warmte van de energiebron opneemt en daarbij verdampt.
De compressor zuigt het gasvormige werkmedium aan en perst dit samen. De druk loopt op en de temperatuur stijgt. Vervolgens zorgt een tweede warmtewisselaar ervoor dat de warmte in het circulatiesysteem van de verwarming terechtkomt. Tenslotte volgt een drukverlaging door het expansieventiel waardoor de circulatie weer opnieuw begint.
Door een warmtepomp wordt van gratis, natuurlijke, laagwaardige energie nuttige hoogwaardige energie gemaakt.